24 juli 2018 | Zelfbehandeling drukpunt massage

Zelfbehandeling van een punt op het onderbeen: tsubo GB 39

Benodigdheden:
- yoga-matje / zachte ondergrond
- groot kussen of foam roll

Inleiding
Net boven de enkel aan de buitenkant van het onderbeen bevindt zich een interessant drukpunt. Net als in m’n vorige blog-artikel besteed ik weer aandacht aan een punt op de galblaasmeridiaan, dit keer is het "Galblaas 39" (GB 39). De meridiaan loopt vanaf de zijkant van het hoofd tot aan de het uiteinde van de vierde teen. In dit artikel licht ik de locatie en het gebruik van dit drukpunt toe én vertel ik hoe je het punt kunt toepassen op jezelf.

Lokalisatie
Het punt bevindt zich aan de buitenkant van het onderbeen. Ten opzichte van de enkel ligt het punt ongeveer één handbreedte (4 vingers) boven het hoogste punt van het enkelgewricht. Het ligt tussen de voorkant van het kuitbeen (fibula) en de pezen in: hier is een kleine holte voelbaar. Bij lange mensen kan het punt iets hoger liggen dan vier vingers boven de enkel. Qua bouw verschillen we van mens tot mens en de locatie van het punt is enkel een aanwijzing. Zie afbeelding voor een aanvullende uitleg.
    

Effect
In de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM) spreekt men vaak over ‘opstijgend lever-yang’; dit komt veel voor bij mensen met lichamelijke of geestelijke stress. De lever werkt samen met de nieren en bij veel stress komt er een disbalans in deze beide organen. Het punt GB 39 kan helpen om het opstijgend 'yang' - of ook wel: hitte in het lichaam - te kalmeren en daardoor voor meer balans te zorgen. Daarnaast helpt het de weerstand te versterken en kan het ondersteunen bij symptomen die betrekking hebben op het beenmerg. Shiatsu is een behandelwijze die vooral ingezet wordt ter preventie en ontspanning. Het gebruik van drukpunten kan echter een direct effect hebben op verschillende functies in het lichaam.

Indicaties waarvoor het punt ‘GB 39’ in de TCM gebruikt wordt:

- gevoel van spanning en volte in midden buik en borst
- gebrek aan eetlust
- neiging tot depressie
- diarree of juist obstipatie en hemorroïden
- duizeligheid en/of oorsuizen
- droge mond
- dichtzittende keel
- Stijfheid en pijn in de nek en/of schouder
- Pijn in het onderbeen
- Neusverkoudheid

Toepassing
Ga op de grond of een zachte ondergrond zitten (bijvoorbeeld een yoga-mat) en voer onderstaande stappen uit:

- Plaats de voeten plat op de grond voor je, plaats ze wat wijder en ongeveer een centimeter of 50 van de heupen vandaan. Laat de knieën één kant op vallen maar blijf rechtop zitten. De romp maakt hierbij een lichte twist. De buitenste knie kun je op de grond of op een kussen/bolster laten rusten. Lokaliseer het drukpunt op het andere been. Het punt ligt 4 vingers (3 duimbreedtes) boven de enkel, aan de buitenkant van het onderbeen. Indien de juiste plek gevonden is, is een subtiele inkeping van het kuitbeen voelbaar.
- Geef lichte druk met de duim. Kijk of er bij het punt een holte voelbaar is. Indien nodig kan er bij het aanhouden van de druk een draaiende massage-beweging gemaakt worden op de tsubo. Indien je weinig tot niets voelt op dit punt, wissel dan van kant en kijk of je op het andere been wel iets voelt.
- Houd de druk vervolgens 1 à 2 minuten aan.
- Indien één kant is behandeld, strek dan beide benen op de grond en voel even na.
- Herhaal de behandeling aan de andere kant.


Ervaring
Welk effect de behandeling van dit punt heeft, kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Wellicht voelt het in het begin dof of juist stekend of is er bij druk een tinteling voelbaar in één van de tenen. Misschien is er ook een waarneembaar verschil tussen het linker- en rechterbeen. Ervaar of het uitoefenen van druk op dit punt iets verandert of dat er een meer ontspannen gevoel optreedt.

Heb je vragen of opmerkingen over dit blog-artikel? Deel dit dan gerust via onderstaand formulier of neem contact op.


Bronvermelding:
- Atlas van de Acupunctuur - C.-H. Hempen (Sesam)
- https://theory.yinyanghouse.com
- http://www.nvpa.nl

Reageer op een van de artikelen: