18-01-2020 | RECEPT: Congee van "Verboden rijst" en Adukibonen

Verboden rijst en Adukibonen congee

Het idee voor dit recept is ontstaan door het artikel op de website Yang's nourishing kitchen. Onderaan het artikel deel ik de link naar het originele recept.

Congee is een gemakkelijk ontbijt wat veel Chinezen dagelijks gebruiken. Het is warm, voedzaam en geeft energie. Bij zwangerschap vormt dit recept ook een ideaale maaltijd om bouwstoffen voor de foetus te creëren.

Op de foto zie je een aangepaste versie met rode rijst in plaats van de "verboden" zwarte rijst. Ook is het op de foto gemaakt zonder jujubes, maar deze gedroogde, rode dadels zijn in vrijwel iedere Chinese toko te vinden.

Lijst van ingrediënten:

- 1 1/4 cups rode adukibonen

- 1/2 cup "Verboden"rijst (aka. black rice)

- 1 tl zuiveringszout (baking soda)

- 4 cm kombu (zeewier)

- 8 cups gefilterd water (meer voor het spoelen en weken)

- 1/2 cup gedroogde rode dadels (jujubes, optioneel)

- 1/2 cup gedroogde lotuszaden

- maple syrup naar smaak (optioneel)

Recept:

1. Combineer de rode adukibonen met de "verboden" rijst in een ruime kom en voeg tenminste een dubbele hoeveelheid water toe. Voeg eventueel een theelepel zuiveringszout toe tijdens de weektijd. De bonen en rijst zullen veel water opnemen en uitzetten. Voeg wanneer nodig meer water toe zodat de rijst en bonen onder water blijven tijdens het werkproces. Laat de rijst en bonen tenminste 12 tot 24 uur weken op kamertemperatuur. Verkort de weektijd bij warm weer of vervang het water wanneer nodig.

2. Na het weken van de rijst en de bonen is het volume als het goed is toegenomen tot ongeveer 4 cups.

3. Voeg de geweekte rode bonen en zwarte rijst toe aan een snelkookpan. Voeg indien gewenst 4 cm kombu zeewier toe om het kookproces en de smaak te verbeteren. Ook kan er een handjevol jujubes (rode dadels) en/of lotuszaden aan worden toegevoegd. Voeg hier 8 cups gefilterd water aan toe en sluit de deksel. Selecteer de hoogtedruk stand (stand 2) en laat het geheel 1 uur koken.

4. Wanneer de kooktijd voorbij is, zet dan het gas of de warmtebron uit en laat de snelkookpan vanzelf van de druk aankomen. Dit duurt ongeveer 40 minuten.

5. Serveer het zo of gezoet met Maple syrup.

Bron/inspiratie voor dit recept: yangsnourishingkitchen.com/instant-pot-forbidden-rice-red-bean-congee/

Reageer op een van de artikelen: