Do-in Yoga

Do-in yoga is een ontspannende bewegingsvorm, welke is ontwikkeld met een basis in Japan. Do-in biedt een grote diversiteit aan oefeningen zoals:

- losklop-oefeningen om het lichaam te activeren
- meridiaan-strekkingen
- ademhalingsoefeningen/ QiGong
- zelfbehandeling-technieken, met drukpunten
- partner stretches: strekkingen met een partner.

Tijdens een do-in yogales heeft iedere stretch invloed op verschillende meridianen in het lichaam. Deze meridianen/energiebanen zijn gekoppeld aan een orgaan of een functie in het lichaam. Na de oefeningen volgt er een 10-minuten durende eindontspanning. Het lichaam krijgt zo de kans om helemaal te ontspannen na de inspannende oefeningen.

Bij regelmatige beoefening van Do-in yoga voel je je vitaler, opruimder en meer gefocust. Traditioneel gezien heeft Do-in een directe link met oosterse geneeswijzen als shiatsu en acupunctuur. Do-in valt onder de mildere vormen van yoga en de focus ligt vooral op ontspanning en vitaliteit.

De lessen die momenteel verzorgd worden zijn vooral online. Hierbij kan het ook gaan om een privéles, of een les op maat (bij bepaalde gezondheidsklachten).
Neem vrijblijvend contact op voor het maken van een afspraak of om een les in te plannen via Google Meet.


                              


"Na een les met Merel voel ik ontspanning, de energie stroomt beter, en ik kan zelf op punten drukken om blokkades te verlichten. Heerlijke balans tussen uitleg en stilte, tussen leren en voelen."
- Manon de C.

"Merel heeft mij met Yin Yoga kennis laten maken. Zij zit vol kennis die ze met je deelt tijdens de oefeningen. Het is fijn te weten waar elke oefening voor dient zodat je weet welke winst er voor je gezondheid te halen

...valt. Geen les is hetzelfde, Merel richt zich elke keer op een ander aspect van lichaam en geest. Ik heb haar lessen als zeer leerzaam en positief ervaren!"
- Eva v.d. A

.

.

Nóg meer ontspanning?

Via Etsy kun je verschillende oogkussentjes bestellen. Deze kussentjes kun je tijdens de eindontspanning van een yogales gebruiken om op je ogen te leggen. De subtiele lavendelgeur en het gewicht van de lijnzaadjes zorgen ervoor dat je optimaal kunt ontspannen. Ideaal om ook thuis te gebruiken.

Ervaar hetzelf: ga naar Etsy of klik op de afbeeldingen:


         Oogkussentjes op Etsy             Sakura - oogkussentje

Do-in yoga voor kinderen

Wil jouw kind ook regelmatig yoga doen om zich (weer) vitaal en ontspannen te voelen? Of vindt hij/zij het gewoon leuk? Wij van Yinspire snappen dat. Met do-in yoga is de kans groot dat je kind ook zo weer lekker(der) in z'n vel zit. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het angst- en stressniveau van kinderen verminderd door yoga.

Met do-in yoga doen we 'Japanse' strek-oefeningen, gecombineerd met beweging en spel. De oefeningen sluiten aan bij de ervaringswereld van een kind en zijn bedoeld om bijvoorbeeld te leren goed door te ademen. We hebben keuze uit veel oefeningen die yoga en spel met elkaar combineren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan interactie via vragen over dagelijkse dingen als emoties en/of ervaringen. Daarnaast is do-in yoga ook een manier om naar binnen te keren en het kind tot rust te laten komen. De schildpadhouding is daarvoor bijvoorbeeld ideaal! Hierbij zit je met je voeten tegen elkaar en heb je je handen om je tenen heen en breng je je hart als het ware naar je voeten toe.

De les sluiten we af met een cirkel en een laatste spel. Afhankelijk van de leeftijd krijgt het kind soms ook gerichte info mee, bijvoorbeeld een simpele oefening voor thuis. De lessen worden vooralsnog online of op afspraak verzorgd. Neem gerust contact op voor meer informatie.


                                                          

Wie is Yinspire?

Mijn naam is Merel en ik ben opgegroeid in de omgeving van Haarlem. Voor mij is beweging altijd al belangrijk geweest. Naast school en dagelijkse bezigheden deed ik vanaf mijn 17e al aikido en tai qi, twee sierlijke verdedigingskunsten. Naast de fysieke workout was dit ook een mentale training om sterker en flexibeler te worden.

Vanuit mijn interesse in healing ben ik in 2005 met de opleiding tot shiatsu-therapeut begonnen. Hierbij kreeg ik tevens les in Do-in. Deze yogavorm wordt ook gebruikt als warming-up bij bijvoorbeeld aikido trainingen. Tijdens de opleiding kreeg ik een verdieping in welke invloed de strekkingen hebben op het lichaam.

Rond 2007 heb ik aikido en tai qi aangevuld met dansen. Salsa en Nia vind ik nog steeds mooie dansvormen, maar ik doe ook geregeld een Dance Fitness workout en Afro Beats session.

In de afgelopen 15 jaar heb ik veel verschillende vormen van yoga gedaan, waaronder Hatha, Ashtanga, Easy Flow, BoxingYoga en Acro Yoga. Do-in yoga vind ik binnen al deze yoga-vormen echt uniek: er kan eindeloos gevarieerd worden met oefeningen en bovendien hebben de meridiaanstrekkingen ook een ontspannende en vitaliserende werking. De afwisseling met QiGong oefeningen geeft ook wat meer flow aan de les. Daarnaast ben ik ook erg blij af en toe een iets langere meditatie te kunnen aanbieden. Aan het begin van de les merk ik vaak dat een groep daardoor al meer tot rust komt.

Ik geef sinds 2016 les op verschillende locaties. Ik ben begonnen met lesgegeven bij Dé Yoga Plek in Leiden en heb veel lesgegeven in Den Haag, Scheveningen, Rijswijk en Wateringen. Mijn training heb ik gevolgd bij de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu (en Do-in), bij Travis Eliot (Yin Yoga training) en momenteel volg ik nog steeds een Instructor training voor BoxingYoga in Londen.