Shiatsu voor Paarden

Paardenleven
Voor paarden is het ontvangen van een lichaamsbehandeling heel speciaal. In de natuur hebben ze dit eigenlijk niet nodig want daar bewegen ze de hele dag, omringd door soortgenoten. Paarden zijn kuddedieren: sociale dieren die het contact met andere paarden nodig hebben om gelukkig te zijn.

Stalleven
Zodra een paard vele uren op stal doorbrengt, ervaart het al de nodige stress: het paard staat veel stil. Dit is tegennatuurlijk aangezien paarden de dag liefst grazend doorbrengen en constant in beweging willen zijn. Op stal kunnen paarden zich zo vervelen dat ze daardoor 'stalondeugden' vertonen: waaronder kribbebijten, luchtzuigen en weven.

Shiatsu (acupressuur)
Paarden die dressuurmatig uitgedaagd worden krijgen de nodige beweging maar bij deze paarden is er vaak overbelasting van spieren, met name in de nek, schouder en achterhand. Hier kan shiatsu wél uitkomst bieden en daarom bied ik dit ook graag aan. Een shiatsu-behandeling geeft het paard het gevoel even niets te hoeven en het zal dan ook al snel gaan zuchten of geeuwen. Ook kunnen er tijdens de behandeling tekens zijn van overgave en ontspanning: ruststand met één been, likkende of kauwende bewegingen van de mond en het rommelen van de buik.

Behandeling

Effect van shiatsu
Voor paarden die last hebben van een blokkade ergens in het lichaam kan shiatsu zoals al eerder gezegd uitkomst bieden. Er wordt samen met de ruiter gekeken naar waar de blokkade zit en ik geef hier aandacht aan via een shiatsu behandeling. Shiatsu voor paarden lijkt op het aanbieden van shiatsu voor mensen; ook paarden hebben door het hele lichaam energiebanen (meridianen) lopen die eenieder verbonden zijn met een functie of orgaan in het lichaam. De lange 'blaasmeridiaan' is bijvoorbeeld één voorbeeld van een energiebaan die verbonden is bij het regelen van het zenuwstelsel. In een traditionele behandeling zal deze meridiaan ook altijd voorbij komen voor het ontspannende effect.

Strekkingen en rotaties
Naast de behandeling van meridianen via palm-, vinger- of elleboogdruk zal er aandacht besteed worden aan de gewrichten. Via strekkingen en rotaties wordt er voor gezorgd dat het paard spanning of blokkades rond gewrichten los kan laten. Shiatsu lijkt enigszins op osteopathie, maar een shiatsu-behandeling zal minder ingrijpend zijn. Het paard wordt via shiatsu op een subtiele manier behandeld. Osteopathie is hierop een mooie aanvulling.

Afspraak maken
Zou je voor jouw paard graag een afspraak willen maken voor een shiatsu-behandeling? Neem dan vrijblijvend contact op voor een intake. Voor een intake worden alleen reiskosten in rekening gebracht. Voor een behandeling wordt er in overleg een prijsafspraak gemaakt.