31 mei 2018 | Shiatsu partner-oefening

Behandeling van schouderpunt: tsubo GB 21

Inleiding
Shiatsu is een eeuwenoude Oosterse heelkundige techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van drukpunten op de energiebanen in het lichaam. In het Westen wordt deze techniek steeds meer bekend én gewaardeerd. Mensen die al bekend zijn met de techniek weten mijn werk als shiatsu-therapeut te waarderen. Het is dan ook prettig om jezelf én anderen ermee te helpen. Vandaag behandel ik een drukpunt ('tsubo') dat goed helpt om te ontspannen. Vooral hoofdpijn (aan de zijkant van het hoofd) en nekklachten kunnen hiermee verholpen worden. In de visie van een shiatsu-therapeut wordt er vooral gekeken naar de meridianen in het lichaam, ofwel de energiebanen waardoor energie stroomt. Duizenden jaren geleden zijn deze meridianen in China en Japan ontdekt en onderzocht.

In tegenstelling tot de fysiotherapie in het westen wordt er bij shiatsu niet zozeer de nadruk gelegd op de spieren en gewrichten maar vooral op de organen en de bijbehorende meridianen. Zijn deze in balans? Dan functioneert het lichaam prima. Is er ergens een blokkade, bijvoorbeeld in de lever of galblaas, dan kan er pijn of ongemak optreden. Bij een overbelaste lever kan er bijvoorbeeld pijn tussen de schouderbladen ontstaan of krijgt men oogklachten. Gelig oogwit of juist rode adertjes in het oogwit kan een teken zijn van een slechte ontgiftingsfunctie van de lever. Een goede conditie van de lever en galblaas draagt bij aan het kunnen maken van goede keuzes en het hebben van een heldere opinie. Een uitspraak als "Wat heb je op je lever?" geeft aan dat ook in Nederland vroeger al een verband werd gelegd tussen lichamelijke klachten en emoties.

In het dagelijkse leven ontstaan er soms situaties waarin je kalme gemoedsrust uitgedaagd kan worden. Dan is het maar wát handig als jij én je partner/vriend/familielid een goede ontspanningsoefening paraat hebben:

Oefening 1: Schouderpunt 'Galblaas 21' (let op: niet gebruiken tijdens zwangerschap)

Voor deze oefening laat meridiaanpop "Harry" een punt bovenop de schouder zien: een belangrijk punt op de 'Galblaasmeridiaan' (de groene lijn op de pop), namelijk GB 21. De galblaasmeridiaan loopt vanaf het oog, langs het hoofd en de zijkant van het lichaam helemaal naar de vierde teen. Het is dan ook één van de langste energiebanen in het lichaam. Het punt dat we vandaag behandelen is in de acupunctuur dan ook een punt dat veel gebruikt (geprikt!) wordt. Met shiatsu kan het punt op een subtiele wijze behandeld worden.

Lokalisatie:   zie foto -> trek een denkbeeldige lijn tussen de nek en de schouderkop; het punt ligt op 1/3 afstand vanaf de nek, op het hoogste punt van de schouder.
Contra-indicatie: tijdens de zwangerschap kun je dit punt het beste vermijden, tenzij de bevallingsfase is ingegaan.
Werkwijze: zie hieronder.

  GB 21 - van opzij   Galblaas 21 - gezien van bovenaf


Uitleg
Laat je partner op een kruk of op de grond zitten en ga achter hem/haar staan. Lokaliseer het GB 21- punt zoals aangegeven op de foto. Bij lichte duimdruk kan het punt al gevoelig zijn dus wees voorzichtig. Kijk welke zijde - links of rechts - het meest gevoelig is en begin vervolgens aan de minst gevoelige kant. Leg je duim, onderarm of elleboog op het punt en houdt dit voor enkele minuten vast. Check bij je partner of het punt goed voelbaar is. Je andere hand kun je op de andere schouder laten rusten.

Indien het pijnlijk is voor de ontvanger verminder dan de druk, maar blijf aanwezig. Moedig je partner aan goed te blijven doorademen. Neem de druk na ongeveer twee minuten weg en wissel dan van kant. Lokaliseer opnieuw het punt en geef subtiele maar duidelijke druk, net wat de ontvanger aankan. Ook voor de gever is het hierbij belangrijk goed te blijven doorademen. Laat de druk na twee minuten los en kijk of je als afsluiting beide onderarmen op de schouderpunten kunt laten rusten. Sluit even de ogen en maak gebruik van de zwaartekracht. De afsluiting kan als zeer ontspannend ervaren worden dus raffel het niet af! Haal uiteindelijk langzaam de druk van de schouderpunten en wrijf met beide handen van de schouders over de armen naar beneden. Herhaal dit 1 of 2 keer.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ben je nu al benieuwd naar welke oefening hierna volgt? Blijf de blog volgen!
*Alvast een kleine hint: het is lente en volgende keer blijven we bij het "hout-element" en behandel ik een punt dat je zélf kunt toepassen.


  

Reageer op een van de artikelen: